Mandel- och romrussinbrownies

Amerikanska chokladrutor, smakrika och sega! Här en riktig lyxvariant med hackad mandel och romrussin.

Du behöver

Brownies

  • 150 g mörk choklad
  • 150 g smör
  • 120 g mandel, 2 dl
  • 150 g russin, 2 dl
  • 50 g rom, 1/2 dl
  • 3 ägg
  • 100 g farinsocker, 1,5 dl
  • 50 g ljus sirap, 1/2 dl
  • 50 g honung, 2 msk
  • 150 g vetemjöl, 2,5 dl
  • (1/2 dl kakao)
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt

Glasyr

  • 1/2 dl vispgrädde
  • 25 g smör
  • 200 g ljus choklad
  • (1 tsk vaniljsocker)

Gör så här:

Cirka 20 stora eller 40 små.

Ta fram ägg och smör för att de ska bli rumsvarma.

Häll hett vatten över russinen och häll genast av. Lägg russinen i rom och ställ åt sidan. (Detta kan gärna göras en dag i förväg för att russinen ska ta åt sig av rommen.)

Grovhacka mandeln.

Blanda alla torrvarorna i en bunke, mjöl, kakao, farinsocker, vanilj, bakpulver och salt.

Grovhacka chokladen och smält den i vattenbad. Rör i det rumsvarma smöret och blanda slätt. Blanda ner mandeln och russinen. Rör slätt och rör ner ett ägg i taget tills du har en jämn smet.

Rör ner sirap och honung i smeten.

Blanda nu ner torrvarorna och rör tills smeten är jämn.

Bred ut smeten på bakplåtspapper på en plåt eller i en form. Lagret ska vara drygt en centimeter tjockt. (Smeten flyter inte ut så mycket, så det går bra att grädda på en plåt utan hög kant.)

Grädda kakorna i 200 grader i 16-18 minuter. Låt dem svalna helt innan de skärs i bitar med en vass kniv.

Vill du glasera kakan gör du så här:

Hacka chokladen grovt med kniv och häll i en skål.

Koka upp grädde och tillsätt smöret. Häll den varma grädden över chokladen. Låt stå en kort stund tills chokladen smält och rör sedan slätt men sluta när smeten är jämn.

Bred ut glasyren jämt över kakan och ställ kallt tills den stelnat, gärna över natten. Skär med vass kniv.

Kakan gör sig både som efterrätt, med glass till eller skuren i små bitar som godis eller småkaka.

Håller länge i kyl, men smakar mest rumsvarm!


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Gröt

Dagens viktigaste mål

Starta dagen med en rykande skål gröt! Varför inte en klassisk mannagrynsgröt med bär och mjölk?

gröt.com

Formbröd

Baka lätt med form

Att jäsa bröd i form gör det lätt att lyckas. Enkelt rågbröd är en snabb väg till nybakat bröd!

hembakatbrod.se


Chokladkakor

Rött i chokladen

En riktigt god chokladkaka kan rädda en dålig dag. Kanske en mörk, rödvinsdoftande variant?

Vi erkänner gärna att vi älskar choklad! I allt från stabila kladdkakor till muffins. Få efterrätter är lika självklara till en god middag som de med choklad. Tackar du nej till hemgjord chokladglass, banankaka eller den härliga franska chokladkakan? Chokladälskaren som redan bakat mandelbrownies gör klokt i att prova ett nytt recept på chokladkaka med rött vin. Kan det bli godare?

 bakakaka.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...